Softwarerobotter – den nye it-gaffatape

Lad it gøre arbejdet - jeg finder og implementerer it løsninger der virker hos jer.

Softwarerobotter – den nye it-gaffatape

Det seneste år, har jeg oplevet utrolig meget hype omkring robot automatisering – eller RPA (Robotic Process Automation). Men hvad er det, hvad kan min virksomhed bruge det til og er der overhovedet tale om noget nyt?

Lad mig starte med at svare på det sidste spørgsmål først. Grundlæggende handler RPA om at lade en computer udføre en række kommandoer efter hinanden, så trivielle og tunge it-arbejdsgange kan klares med et klik. Tanken er derfor ikke meget anderledes end de makroer, it-branchen har arbejdet med siden computerens fødsel. Enkelte softwarerobotter giver mulighed for at krydre det hele med et gram kunstig intelligens (AI), men ellers er det stadig blot en række instruktioner, som computeren skal følge, for at udføre en opgave. Det der alligevel gør det til noget nyt, er de værktøjer, der de seneste år er dukket op på markedet, hvor programmeringen er blevet langt lettere.

Hvor kan softwarerobotter bruges

Hos en del organisationer er der med tiden skabt komplekse it-systemer, hvor opdateringen involverer en stor mængde manuelle

Det er en god idé at anvende softwarerobotter, hvis man har manuelle indtastninger i mange it-systemer.

indtastninger i forskellige systemer. De mange systemer taler ikke sammen, og her vil man med fordel kunne anvende softwarerobotter til at udføre arbejdet hurtigere og billigere.

Softwarerobotter er altså ikke noget man skal efterstræbe anvendelse af, hvis man går i gang med at lave nye it-systemer. Her bør man i stedet fokusere på at få systemerne til at tale sammen fra starten. Det foregår oftest gennem et API, hvor de enkelte systemer kan tilgå de data, de har behov for hos hinanden, eller kan igangsætte workflows der automatiserer de tunge indtastningsopgaver.

Eksempel: Driver du et lager, og taler dit lagersystem ikke sammen med salgssystemet, kan du få lageret opdateret gennem salgssytemet med en softwarerobot. Den kan også udskrive fakturaer i en konsulentvirksomhed, hvis timeregistrering og salg foregår gennem to forskellige systemer.

Softwarerobotter kan efter min mening anskues som en slags gaffatape til gamle it-systemer, der kan få dem til at holde lidt længere, eller skabe en glidende overgang, når eksisterende systemer skal skiftes ud. Softwarerobotter kan derfor hjælpe virksomheden med at udsætte it-investeringer.
Her er et eksempel på, hvordan en softwarerobot fungerer og kan anvendes.

Hvor finder jeg min egen softwarerobot?

Der findes efterhånden mange producenter af robotsoftware. Jeg vil ikke her anbefale en bestemt robot, da de alle har deres styrker og svagheder, men nogle af de store man kan kigge på er:
UiPath
Automation Anywhere
Blue Prism
WorkFusion
Kryon systems
Der findes også robotter der er specialiseret i at automatisere cloud løsninger, hvordan de konkret kan bruges, vil jeg tage op i en kommende blog.

Definitionen på RPA

Der findes forskellige niveauer af automatisering gående fra attended til unattended – altså hvor automatiseringen enten foregår efter en menneskelig godkendels, eller helt uden menneskelig indblanding. Det kan du læse mere om.

I forhold til traditionel workflow automatisering, har RPA software den fordel, at den programmeres gennem en grafisk brugerflade. Du kan læse mere på wikipedia.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *